Sakral Nöromodülasyon (Mesane Pili)
Sakral sinir stimülasyonu (SNS), mesane pili uygulaması olarak da bilinir. Mesane ve bağırsakların çalışmasını düzenleyen sinirlerin uyarılmasını içeren bir tedavi yöntemidir.
Sakral Sinir Stimülasyonu (SNS), mesane ve bağırsak sorunları yaşayan belirli kişilere yardımcı olabilecek bir tedavidir. Başarılı olduğunda, tedavi yaşamı değiştiren bir terapi olabilir. Tüm tedavilerde olduğu gibi, herkes için uygun değildir.
Sakral sinir stimülasyonu, normal mesane veya bağırsak fonksiyonunun geri kazanılmasına yardımcı olabilir ve dünya çapında 200.000 hasta için tedavi etmek için kullanılmıştır.
SNS Nasıl Uygulanır?
Hastanın kalça kemiği içinden geçen kablolar ile mesane ve bağırsakların uyarılmasını sağlayan sinir demetine ulaşılır. Buraya yerleştirilen kablolar sayesinde sinir demeti uyarılır. Sistem enerjisini deri altına konan bir pilden alır.
Uyarılan mesane ve bağırsaklar normal fonksiyonlarını yerine getirmeye devam eder. Böylece, idrar kaçırma, sık sık idrar çıkma, idrar yaparken dışkı kaçırma gibi durumlar engellenmiş olur.
SNS Ne Zaman Yapılır?
Sakral sinir stimülasyonu gerçekleştirmenin en yaygın nedeni, hem mesane hem de fekal inkontinans semptomlarını denemek ve iyileştirmektir . Bununla birlikte, burada verilen bilgiler esas olarak fekal veya barsak inkontinansı olan hastalarda kullanımına odaklanmıştır.
Fekal inkontinanslı hastalar, en çok fayda sağlayan, sağlam kasları olan ve çok iyi çalışmayan hastalardır, ancak bazen kasları hasar görmüş hastalar fayda sağlar. Bazı bağırsak problemleri için daha yaygın olarak kullanılmaya başlandı ve bazen kabızlığı olan hastalar için kullanılmaktadır.
Sakral Sinir Stimülasyonu ile İlgili Herhangi Bir Potansiyel Problem Var Mı?
Yan etkiler arasında ağrı, cilt tahrişi, enfeksiyon, cihaz sorunları ve stimülatör ile sakral sinir arasında bağlanan tellerin (uçların) hareketi sayılabilir.
Bazı hastalar kalıcı stimülatörün yerleştirilmesinden sonra sırt veya bacak ağrısından şikayet eder. Sırt ağrınız olursa, birkaç gün stimülatörü kapatmayı denemelisiniz. Stimülatörü kapatmanıza rağmen ağrı devam ederse, bunun stimülatörden kaynaklanması olası değildir ve ilk etapta doktorunuza danışmalısınız. Stimülatör kapatıldığında ağrı kesiliyorsa, uzmanınızla iletişime geçmeniz gerekir ve stimülatörde ayarlamalar yapmanız gerekebilir.